Günümüz koşullarında eaton şalter, piyasada çok fazla satılan modeller arasında yer almaktadır. P yük ayırıcıları, DMV ve de DMM yük ayırıcıları, çelik ya da polikarbon mahfazalarında sunulmaktadır. Aynı zamanda bu mahfazalar, hem servis hem de bakım çalışmalarının da ana güç beslemesinin kesinti olmadan güvenilir şekilde, yapılmasını sağlayan ve de güç kaynağını da lokal bir şekilde ayıran nihai çözümler olmaktadır. Elektrik yüklerini açmak ve kapatmak için anahtarlama cihazları olarak kullanılmaktadır. Günümüzün en popüler şalterleri eaton olmaktadır. Genel olarak, panellerde ve santrallerde geçiş anahtarı olarak çok sık kullanılmaktadır.
Eaton Şalter Nedir?
Genelde bakır teller arasında bağlantı kurmanıza veya kesmenize olanak tanıyan bir mekanizma olmaktadır. Mantıksal ve lojistik ağ ile yönetilebilmektedir. Aynı zamanda enerji tüketmez ve kontaklar arasındaki geçişi de sınırlamaz. Eaton şalterin, bakır tellerin bağlanabileceği iki tarafı vardır ve açık veya kapalı durumda olmaktadır. Açık durumdayken kıvılcım görülebilir ve elektrik akımı teller arasında herhangi bir yönde akabilir. Bakır teli seçip anahtara sol tıklayarak anahtarın yanlarına teller bağlanabilir. Genelde eaton şalter, bir kontrol kolu, bir anahtarlama ünitesi ve kurulum için kurulum aksesuarlarından oluşmaktadır. Versiyona bağlı olarak kontrol kabini kapılarının dış yüzeyine montaj için çerçevesiz tasarımlar mevcuttur. Açık olarak monte edildiğinde cihazlar, elektrik kontaklarını yabancı cisimlerden, tozdan ve nemden koruyacak bir muhafaza ile donatılmaktadır.
Eaton Şalter Özellikleri
Eaton şalter; farklı tasarımlara sahip, yüksek verimlilik ve uzun hizmet ömrü ile karakterize edilen kompakt cihazlar olmaktadır. Eaton şalter, 600 mm’ye kadar derinliğe sahip pano ekipmanlarının dış yüzeylerine güvenli bir şekilde bağlanabilen standart veya uzatılmış bir metal aks ile donatılmaktadır. Standart olmayan bir tasarıma ve anahtarlama devresine sahip özel yapım cihazlar tedarik etmek mümkündür. Aynı zamanda kullanım genişliği, farklı teknik özelliklere, boyutlara ve modifikasyonlara sahip geniş bir cihaz seçimini belirler. Mevcut çeşitliliğe rağmen eaton şalterin çalışma prensibi aynı olmaktadır. Ana parça, tüm mekanizmanın çalışmasını sağlayan “kam”dır. İstediğiniz bağlantı şemasını bir araya getirdiğiniz anahtarlama türü, kameraların ve kontakların konumuna bağlı olmaktadır. Bununlar birlikte eaton şalter çeşitleri şu şekilde olmaktadır:
- T ve P seri Tipleri
- Montaj olanaklarına göre çeşitler
- Önden veya harici kurulum
- Nominal akım gücüne uygun çeşitler
Yenilikçi teknik ekipmanlar ile modern bir şekilde üretimi yapılan eaton şalter çeşitleri geniş olanaklara sahip olmaktadır. Verimlilik, pratiklik, kalite her zaman bir öncelik olmaktadır. Bazen en basit cihazlar çok sayıda sorunu çözebilir. Bu konuda eaton şalter en iyi örneklerden biri olmaktadır.
Eaton Şalter Çalışma Sistemi
Genelde eaton şalter tarafları arasında başka bağlantılar varsa çalışmayacaktır. Bunu önlemek için telleri manuel olarak çıkarabilirsiniz. Örneğin, bir güç hattı direğindeki tüm kabloları çıkarmak için shift düğmesini basılı tutmanız ve direğe sol tıklamanız gerekmektedir. Diğer bir yol ise bakır teli seçip bağlı olduğu direğe sol tıklayarak belirli bir teli bir direğe çıkarmaktır. Genelde çalışma sistemleri açısından bu şalterler; endüstriyel ve tüketici elektroniği ekipmanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış anahtarlama cihazları olmaktadır. Bir devreden diğerine geçerken , kontaklar aktarılır ve buna göre yeni oluşturulan devreye güç sağlanır. Bu sistem pek çok avantaj sağlamaktadır.
Eaton Şalter Kullanım Özellikleri
Eaton şalter; cihazın ön tarafında bulunur. Bu şalter açıldığında ana güç açılır ve kontrol panelinin sağ tarafındaki ana güç göstergesi yanmaktadır. Bu şalter kapatıldığında ana güç kapanır ve kontrol panelinin sağ tarafındaki ana güç göstergesi söner. Bundan sonra cihazın güç kaynağı kapatılır. Bu anahtarı kapatırsanız bellekte saklanan faks dosyaları kaybolabilir. Eaton şalter, elektronik bir cihazı açıp kapatmanızı sağlayan bir cihazdır.
Cihaza elektrik akışını kontrol eden bir geçiş anahtarına benzer. Anahtar “açık” konuma getirildiğinde devreyi tamamlar ve elektriğin akmasını sağlayarak cihazı açar. Genelde eaton şalterler; kamu altyapı işletmelerinde ve konutlarda elektrikli ekipmanların çalışmasını kontrol etmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu ekipman, demir eritme, çelik üretimi, araç imalatı ve diğer endüstrilere yönelik metalurjide uygulama alanı bulmaktadır.
Eaton Şalter Kullanım Alanları
Genelde eaton şalter bir elektrik tesisatının temel unsurlarından biridir ve elektrik akımını kontrol etme işlevini yerine getirmektedir. Eaton şalter; bazı modellerde döndürülerek etkinleştirilen anahtarlı bir tutamak ile donatılmıştır. İmalat işletmelerinde, mühendislik sektörü ve petrol ve gaz endüstrisinde, şantiyelerde ve tıbbi kurumlarda, enerji komplekslerinin cihazlarının işleyiş sistemlerinde kullanılmaktadır.
Elektrik yüklerini kontrol eden bu mekanizma çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır: tarım, inşaat, teknik güvenlik ve diğerleri. Aynı zamanda bu cihazlar; standart veya özel olmaktadır. Belirli bir işlevi gerçekleştirmek için belirli bir programa göre monte edilmektedir.
Eaton şalterler aşağıdakiler için kullanılır:
-Santrallerde DC ve AC yüklerin düzenlenmesinde
-Kontrol modlarının değiştirilmesinde
-Yerel; manuel, otomatik işlemlerde
-Ağa dahil olma işlemlerinde
-Kapıları açmak için (örneğin acil bir durumda)
-Diğer cihazlarda onarım ve bakım çalışmalarının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak için.
Anahtarın özelliklerine karşılık gelen diğer işlevlerde; alarm, ısıtma elemanlarındaki ısıtma elemanlarının çalışma modu vb. işlemlerde de kullanımı sağlanmaktadır. Eaton şalter, normal elektrikli cihaz mağazalarından satın alınabilir. Geniş model yelpazesi ile pek çok mağazada seçenekler bulunmaktadır.
Eaton Şalter Kullanım Avantajları
Eaton şalterin kullanmanın teknik avantajları şunlardır:
-Yüksek performans ve güvenilirlik sağlamaktadır.
-Anahtarlama sırasında düşük güç kaybı sağlamaktadır.
-Cihazların basit ve hızlı kurulumu olmaktadır.
-Sapın açık konumda mekanik olarak kilitlenmesi (engellenmesi) imkanı sunulmaktadır.
-Ölçüm aralıklarını değiştirmek için çeşitli ölçüm cihazlarında, otomasyon sistemlerinde avantaj sağlamaktadır.
-Elektrik kontrol devrelerinde, güç kaynaklarındaki voltaj aralıklarının anahtarlanmasında kolaylık sağlamaktadır.
-Ses ekipmanlarında düşük frekanslı sinyallerin anahtarlanmasında kullanılmaktadır