Skip to content Skip to footer

Otomatik sigortalar PL6 cinsinde hem termik hem de elektromanyetik olarak tasarlanmıştır. Açma röleleriyle üretilen bu 1-, 2-, 3-, 4-, 1+N ve 3+N kutuplu modellerin her birinde yüksek koruma gösteren malzemeler kullanılmaktadır. Koruyucu cihaz görevi üstelenen eaton otomatik sigorta  PL6; 0.16 A’den 63 A’e kadar akım göstermektedir. Aynı zamanda B,C ve D açma özelliklerine sahip olan AC akım ürünlerin tamamı 48 V’a kadar çalışmaktadır. Başka bir deyişle en çok tercih edilen DC akım sistemleri de yapılan bu doğru akım uygulamaların tamamına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.

Otomatik sigorta kullanım oranlarının artması ile farklı tip ürünler geliştirilmiştir. Başka bir deyişle tamamı 1-, 2-, 3-, 4-, 1+N ve 3+N kutba sahip şekilde tasarlanmıştır. Koruyucu işlevi bulunan bu cihazlar farklı yerlerde kullanım imkanı oluşturmaktadır. Profesyonel cihaz tasarımları sayesinde AC ve DC akım sigorta çeşitleri hazırlanmaktadır. Cihaz modeline uygun şekilde B, D ya da C tip açma karakteristikleri bulunmaktadır. Bu sayede anahtarlama kapasitesi de 6 kA’ya kadar çıkmaktadır. Farklı tip doğru akım gösteren ürünler de birinci sınıf kalitede hazırlanmıştır.

 AC Tip Otomatik Sigorta Ürünleri

Ac tip otomatik sigorta kullanımı oldukça yaygındır. Termik şalter ve ark söndürücüler ile tasarlanan bu sigorta tipleri farklı alanlarda kullanım imkanı sunmaktadır. İçerisinde çalıştırma ve durdurma anahtarları bulunmaktadır. Böylelikle istenen her an devreye otomatik bir şekilde girmektedir. Modelleri 1-, 2-, 3-, 4-, 1+N ve 3+N şeklinde sıralanmaktadır. Kullanım alanına uygun alternatif akım sigorta çeşitleri tercih edilmektedir. Klemens ve kontaklar ise bu otomatik sigortaların içerisinde bulunan parçalardır. Her bir parça cihazın sorunsuz çalışmasına yönelik tasarlanmaktadır.

 DC Model Otomatik Sigorta Kullanım

DC model otomatik sigorta doğru akım olarak nitelendirilmektedir. Gecikmeli açmalı sigortalar ile kıyasla otomatik devreye girmektedir. Ağır sanayi tipi sigortalar başta olmak üzere en çok tercih edilen sigorta çeşitleri arasında yer almaktadır. A tipi, K tipi ve Z tipi sigorta çeşitleri de bu grup içerisinde yer almaktadır. DC model otomatik sigorta çeşitlerinde hem tek kutup hem de üç kutup özellikleri bulunmaktadır. Eski tip sigortalar yeni tip DC model sigortalar ile değişmektedir. Bu sebeple nominal akımın en az 2 ila 3 katına çıktığı DC otomatik sigorta modelleri tercih edilmektedir.

 Otomatik Sigortanın Özellikleri Nelerdir?

Otomatik sigorta kullanımının yanı sıra özellikleri de merak edilmektedir. Bu modeller içerisinde 1-, 2-, 3-, 4-, 1+N ve 3+N kutuplu çeşitleri bulunmaktadır. Açma karakteristikleri ise B, C ve D olarak bilinmektedir. Konut harici uygulamalar için en üstün performansı göstermeleri de bilinen en temel özellikler arasında yer almaktadır. Akım sınırlamasının sınıfı ise 3 olarak belirlenmiştir. Düşük geçiş enerjisini korumak ve daha yükseğe çıkartmak adına back-up sigorta sistemleri geliştirilmiştir. Bu durum her an her yerde sigortanın devreye girmesine fayda sağlar.

Kontak pozisyonları ise bu otomatik sigorta modellerinde kırmızı ila yeşil olarak tasarlanmıştır. Açma karakteristiklerine bağlı olarak ürün çeşitliliği ve modelleri de hazır hale getirilmektedir. IEC/EN 60898-1’a kıyasla 6 kA anma anahtar kapasitesi bulunmaktadır. Bu durum 48 V’a üzerinden doğru akım (DC) gösterdiğini vurgular. Aynı zamanda bu tip uygulamalar için de hem profesyonel çalışma sistemine hem de yüksek uyuma sahiptir. Yalıtım koordinasyonu gereksinimlerinin tamamı ile uyum içerisindedir. Bu durum ise kontaklar arasındaki mesafenin ≥ 4 mm olarak belirlenmesini sağlar.

 Otomatik Sigortaların Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Otomatik sigortalarının karakteristik özelliklerinin başında bara uyumlu olmaları gelmektedir. Hem üstte hem de altta bulunan tırnaklı çift terminal sistemleri üzerinden tasarlanmıştır. Başka bir deyişle emniyetli terminal bağlantı kılavuzu sayesinde sistem aralıksız bir biçimde çalışmaktadır. Bara sistemlerinin tamamı ile uyumlu ve ayrılmayı kolaylaştıran 3 farklı pozisyon üzerinden DIN-raylı klips tasarımı yapılmıştır. Yenilenen bu sistem aynı zamanda kapsamlı bir aksesuar grubu desteği de sunmaktadır. Anma akım rengine uygun bir şalter kolu tasarlanarak donanıma dahil edilir.

 Standartlar ile Uyumlu ve Tescilli Otomatik Sigortalar

Standartlar ile uyumlu otomatik sigorta modelleri akım ve nominal akım olarak değişkenlik göstermektedir. Akım kuvveti 2 ila 3 katına çıkma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda tasarlanan en hassas cihazlar olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle koruma alanı geniş hale getirilmiştir. AC ve DC akım sigorta çeşitlerinin 0,04 ila 5 saniyelik çalışma süreleri bulunmaktadır. Bu durum nominal akımın 5 – 10 katı anlamına gelmektedir. Üstelik her bir akım değerine ulaşma gücü bulunmaktadır. Fan, trafo, motor ve ani akım gerektiren tüm devreler üzerinde endüktif yük durumundan faydalanmaktadır.

 Elektrik Devre Koruması Sağlayan Otomatik Sigorta Modelleri

Endüstriyel çalışma alanlarında sıkça tercih edilen AC ve DC akım sigortaların yanı sıra otomatik sigortalar da kullanılmaktadır. Özellikle D tipi sigortaların 0,04 ila 3 saniyelik çalışma sürelerinin bulunması da nominal akımın 10 – 20 katı şeklinde değer bulmasını sağlar. Aynı zamanda aşırı endüktif yerlerde de tercih edile sigorta çeşidi olarak bilinir. Genellikle transformatörler başta olmak üzere ağır motorlar ve kaynak ekipmanları gibi endüstriyel uygulama alanlarında tercih edilir. Standartlara son derece uyumlu olan bu ürünler kalite kontrol aşamalarını tamamlamıştır.

PL6 otomatik sigortaları öncelikle IEC/EN 608-98-1’e göre testlere tabii tutulmuştur. Böylelikle onay sürecini de başarılı bir şekilde tamamlamıştır. IEC/EN 60898’in 1. Kısmı fazlar arasındaki gerilimin ayarlanması ve 440 V’u aşmayacak şekilde düzenlenmesi olarak bilinir. Otomatik sigortam modellerinin her birindeki asıl amaç ise sürdürülebilir elektrik enerjisi ve akım üretimi sağlanmasıdır. Bu sayede geleceğe daha sağlıklı bir şekilde yön vermek mümkündür.

Bir cevap yazın